top of page
  • ram148

Disiplin 2 - av Turid Jørgensen Honerud


Disiplin er noe som føles litt strengt på et vis. Det kan føles som om noen trer regler over hode på deg for at du skal gjøre som de sier. I militæret får man refs hvis man ikke har tellekanter på klærne eller har pakka riktig utstyr i sekken. I skolen får man anmerkning for å ikke gjøre leksene, og møter du ikke til eksamen så får du ikke karakter i faget. Er du toppidrettsutøver og ikke møter på treninger, eller ikke trener nok, så får du ikke være med på konkurranser. Du blir straffa hvis ikke du gjør som du får beskjed om, og det kan føles negativt.


Ordet disiplin betyr «oppdragelse» og «undervisning». Det ligger i ordet at man skal lære noe, lære en disiplin, og ha disiplin til å tilegne seg kunnskap. I skolen MÅ man ha en viss disiplin for at elevene skal få lært noe, og elevene må ha selvdisiplin til å gjøre oppgavene og leksene de får, for å lære det de skal. Er du toppidrettsutøver så MÅ du trene mye og systematisk for å hevde deg i toppen. I militæret kan det stå mellom liv og død hvis du ikke har orden på sakene og vet hvor du har utstyret og hva du skal gjøre til en hver tid.


Jeg så en episode av Kompani Lauritzen her om dagen hvor jeg hørte Fenriken si, de tror det er militær disiplin, men det er egentlig bare selvdisiplin. Den blei jeg gående å tenke litt på. Enten du er i militæret, går på skolen, driver med toppidrett eller som oss praktiserer Ashtanga Yoga. Så kan det være så mye disiplin som helst fra øverste hold, men om ikke man har disiplin selv til å gjøre det man skal, pakke riktig utstyr ned i sekken på oppdrag, gjøre leksene, trene 3 ganger om dagen, praktisere yoga på egenhånd, så er det i bunn og grunn bare oss selv det går utover.


Da oppnår vi mest sannsynlig ikke det resultatet vi trenger eller ønsker.

I Karin Mæland sin bok «Filosofi for hjertet», kan vi lese at «Tapas eller disiplin beskrives som evnen til å tolerere livets skiftninger uten at det forstyrrer sinnets fokus. Disiplin innebærer å starte en type praksis og å vedvare med den praksisen også når det ikke nødvendigvis er lystbetont. En disiplinert praksis innebærer at valget om å utføre praksisen allerede er tatt, slik at disiplinen overstyrer sinnets vaner og ønsker.»


En disiplin er altså å lage seg en rutine, lage seg en plan og holde seg til den planen. F.eks stå opp om morran, ta en dusj, sette på kaffen , gjøre sin yogapraksis, drikke kaffen og spise frokost, dra på jobb eller starte dagens plikter.


Noen ting MÅ man ha disiplin til å gjøre for at ikke ting skal gå gærent. Har du små barn så må de leveres og hentes i barnehagen, har du hund så må den luftes, har du jobb så må du ha disiplin til å gjøre det jobben krever av deg.


Så er det andre ting vi kanskje ønsker eller trenger for å leve et godt liv, for å ha det bra med oss selv. Eller vi har et ønske om å bli veldig god i noe, f.eks en idrett, et tema eller et instrument. Da må man sette av tid til dette, lage en rutine og putte det inn i planen. Også må man være disiplinert til å holde seg til planen. Det må repeteres igjen og igjen og igjen. For oss som har en yogapraksis, så vet vi at en regelmessig praksis holder oss mest fokusert, balansert og stødig i forhold til livets utfordringer.Men noen ganger skjer det ting så man faller ut av rutinen. Kanskje man blir syk, kanskje noen andre blir syke og man må ta seg av en annen for en periode, kanskje man må flytte eller bytte jobb, kanskje man er veldig dårlig rundt menstruasjon eller nymåne og må ta noen ekstra dager med ro og avslapning, kanskje man får barn og må prioritere søvn fremfor alt annet for en stund. Det er mange ting som kan forstyrre rutinen, forstyrre planen, livet skjer. Da tenker jeg det er viktig å ikke la seg stresse, eller kaste inn håndkle å bare gi opp. Men senke skuldrene og forventningene for en liten stund og tenke at når dette er forbi så kommer jeg tilbake til planen.


Men så må man samtidig passe på at man ikke hviler på dette for lenge, og faktisk komme tilbake til rutinene når man kan. Ikke bli hvilende i «tar det seinere» tankegangen for lenge eller for alltid. Men ha disiplinen til å vende tilbake til planen.


For meg er disiplin nettopp dette, å komme tilbake til planen. Ha disiplin til å komme tilbake til den overordna planen med de tingene jeg trenger for å leve et bra liv.235 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bình luận


bottom of page