top of page
  • ram148

Yoga I rusbehandling - Hvorfor det? av Sol Viksjø

Yoga i rusbehandling- hvorfor det?

Hvorfor er det viktig med yoga i rusbehandling? Jo av mange av de samme grunnene som hvorfor yoga er bra for alle og enhver, jeg tenker jo at alle trenger yoga, i allslags tilstander i livet om det er rusbehandling, angstbehandling, sorg, militæret, studenter, ungdommer, barn, voksne, eldre, jajaja dere skjønner- noen her som er frelst! Seff, yoga er ikke for alle, noen liker det ikke/ det er ikke for dem sier de- de finner ikke roen...! «JO PLEIER JEG Å SI DA, DET ER AKKURAT DU SOM TRENGER DET MEST!» Hahaha men jo det er nok ikke for alle, selv om jeg mener det vil være bra for alle. Men for noen blir dette selve livet.

Det første jeg kommer i tanke om som vil være bra med å ha yoga i rusbehandling er roen. Å finne roen. Lære seg å slappe av. I et øyeblikk eller under en hel yogatime, kanskje til og med litt etterpå. Hva er ikke det verdt? Mere enn en valium tenker nå jeg. Gratis også tilogmed, du betaler kun med egen innsats og det du legger i det. For de fleste rusavhenige har levd et liv i konstant fluktberedskap, ofte fra barndommen av- hvor de har en amygdala/reptilhjerne som fyrer av stresshormonet kortisol hele tiden, noe vi vet er skadelig for kroppen. I yoga og pranayama kan man regulere nervesystemet- faktisk den eneste måten (uten drugs) å roe ned nervesystemet, er med pusten.


Og er det ikke det man trenger når man kommer i rusbehandling, finne nye alternativer for å mestre indre uro, stress, et tomt hull inni seg, tankekjør, abstinenser???


Ved å ha yoga i rusbehandling, for man muligheten for å introdusere yoga for mange, mange som kanskje aldri selv ville møtt opp alene på en yogatime, eller som er 60 år og har aldri sett på seg selv som et sånn «yoga- menneske». Mange av de jeg møter i rusbehandling, har mye motstand, til det meste faktisk, og det kjenner vi sikkert alle oss godt igjen i. Men etterhvert kan det være de åpner opp sinnet sitt for å prøve noe nytt, og bryter igjennom motstanden og i de gamle tankemønstrene sine- og forsøker yoga.


Plutselig erfarer man å være tilstede i nuet, og det å bruke kroppen sin til noe annet enn et transportmiddel. Det å bli bevist man har en kropp, fra hodet og ned, kan være godt og skremmende. Å kjenne at man kan bruke kroppen sin, til å være god mot seg selv, gjøre ting som føles godt inni deg og som ikke er kjøpt og betalt. Å klare å bryte igjennom sin egen motstand, sitt eget «sløvsinn», sin egen «giddaslaushet» og gjøre noe for seg selv/ stå opp for seg selv- kan gi en kraft og styrke man ikke viste man hadde. I gjennom yoga få bli bedre kjent med tankene sine og kroppen sin, og jobbe med å lære dem å kjenne- bli sterkere både fysisk og psykisk.


Og vekker en yogatime i rusbehandling noe i deg, som gjør at du tar med deg noen verktøy for å takle livets opp og nedturer bedre, kan det jo ikke bli bedre. Lære seg å gjøre de tingene som er bra for deg selv istedet for alt det selvdestruktive man tidligere trodde var løsningen når ting ble vanskelige. Bare det å være god mot seg selv, og gi seg selv den kjærligheten og styrken man trenger- kan alle trenge å lære i rusbehandling og i livet generelt.


To sitater fra min lærer Alexander har vært viktige for meg «Man må tørke støv av sin indre lampe» og «Handlinger skaper forvandlinger», fordi man trenger å lære seg at man må gjøre noe selv for å komme ut av rusavhengigheten, man må gjøre noen handlinger for seg selv og sitt liv, alene. Det er ingen som kan løfte oss ut av vårt eget helvete, man må gjøre det sjøl. Finne sine løsninger, hva funker for meg- hva gir meg en god dag- hvilke rutiner trenger jeg for å holde meg i livet?


Personlig er det ingenting som gir meg mere styrke og ro enn mine egne morgenritualer- jeg har funnet ut av hva jeg trenger for å få en fin dag uten å ruse meg. Starte dagen med ting som gjør meg godt- det kan være en blanding av litt yoga, noen pusteøvelser, litt jappa. Connecte med mitt høyere jeg, universet, energien- med en chant. Tenne et lys og en røkelse.


Så ved å ha yoga i rusbehandling- kan man kanskje tenne lyset i oss selv og hjelpe andre med å finne sitt indre lys.

297 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page