top of page
  • ram148

Disiplin - vår sjette grunnstein av Joacim Svingen

Disiplin har så lenge jeg kan huske, for meg vært et tungt og krafftfult ord som jeg på ingen måte kunne knytte opp til noe positivt. Det første jeg tenker er et militært regime, et system som frarøver oss all glede og frihet.


Helt fra ung alder har jeg vært i opposisjon mot regimer og systemer og alltid villet tråkke mine egne spor med den overbevisning om det var det som virkelig var frihet. Bare sveve sånn på overflaten, gjennomføre allting litt sånn halvveis og egentlig veldig sjeldent fullføre noe som helst.

Som barn og ungdom har jeg vært innom det meste av idrett, jeg hadde en god fysikk og god kroppsbeherskelse. Så jeg hadde ofte talent i det meste jeg gjorde, men kom aldri videre. Hadde drømmer og store mål som egentlig bare ble til luftslott og tomme ord. Ene og alene fordi jeg ikke hadde disiplin nok til og gjøre det som var nødvendig, ikke disiplin nok til å si nei til fristelsene til fordel for mine mål og drømmer. Lite viste jeg om at den såkalte "friheten" jeg levde, sakte men sikkert fanget meg i mitt eget lille personlige fengsel. Mangelen på disiplin tok i fra meg livets gleder.

Disiplin har de senere årene fått en viktig del i mitt liv. Når man i voksen alder skal bygge seg et liv fra scratch, eller kanskje til og med i minus er disiplin en utrolig viktig rolle.

Disiplin er en egenskap som vil løfte deg når lysten og motivasjon er lav.

Det er lett og gjøre sine plikter når alt går vår vei, når alt føles lett og lystig. Men hva skjer når motivasjon svikter når lysten er lav og energien gradvis tappes. Hva er det som fører oss frem, holder oss i hånda og løfter oss opp. Jo disiplin til å gjøre det som er nødvendig, disiplin til å fullføre det du har påstartet, disiplin til å fortsette utviklingen vår. Motivasjon er en fersk vare, den vil variere med tiden. Men om man bygget opp en støtte i disiplin vil vi kunne holde oss stødig selv når motivasjonen svikter og lysten er lav.

Disiplin har idag blitt min venn.

En av mine mentorer sier: REPETITION IS THE MOTHER OF ALL SKILLS!

Skal vi utvikle oss og bygge noen nye mønstre, etablere noen nye ferdigheter eller fordype oss i et felt er vi nødt til å ha disiplin.

Skal vi se det fra et yogisk perspektiv så, hvor vi har Ashtanga Yoga, (8 grener yoga) om vi ser på de 8 grener som et hus eller et tre så har vi bånn altså enten grunnmur eller røtter : Yamas og Niyamas selve fundamentet i yoga. Skal man noen gang kunne utvikle seg i yoga må man starte i bunn og jobbe seg oppover. Uten yamas og niyamas kan vi aldri komme nærmere noe ekte og rent. I Niyamas finner vi ordet Tapas : som kan oversettes til Selvdisiplin. Uten selvdisiplin i orden vil grunnmuren sprekke og huset vil rase.65 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page