top of page
  • Back in the Ring

Hvorfor yoga for rusavhengige?

Oppdatert: 8. nov. 2019

Med meg selv som utgangspunkt vil jeg dele noen tanker jeg har om hvorfor yoga kan hjelpe rusavhengige.

May Rita

Jeg kom til Back in the Ring i Oslo våren 2017, var på den tiden full av angst , smerter i kroppen, sov lite, var medisinert. Var nok en typisk narkis som prøvde mitt beste på å bli rusfri. Med masse tankekjør, ensomhet og forvirring. Tom for energi, livsglede.


Så hva skjedde egentlig i mitt møte med yoga?

Hvorfor slo det så an for meg?


Jo, jeg kom til klassene og ble møtt med raushet, Albin og Cato underviste. Ble nøye instruert inn i pusten, like lange inn og utpust før vi satte igang med yogastillingene som gikk i en flyt over 90 min. Avsluttet med flere pusteøvelser og meditasjon. Etter timen følte jeg en ro, en stillhet . Jeg koblet av på en måte som jeg tidligere hadde brukt div rusmidler for å oppnå.


Jeg sov som et barn igjen. Idag vet jeg at pusten er koblet opp mot det autonome nervesystemet. Og at sympatikus var i helspenn. Kroppen var i kjemp, flykt og frys modus. Pulsen gikk fort . Det samme for pusten. Tanker og følelser var i forsvar og angrep.

Så var det felleskapet. At vi sammen trente på hver vår matte. I stillhet. Med samme intensjon om å bli friskere, sterkere. Fokuset er på å gjøre en endring, stå i motstand. Gjøre gode handlinger. Ta ansvar. Jeg kjente jeg gradvis ble sterkere fysisk. Og jeg sto i trygge omgivelser til å dele av meg selv.

Jeg åpnet meg. Kunne se nye perspektiver. Smertene i kroppen avtok. Jeg fikk energi til å møte dagen.

Gjennom strekk ,tøy, bøy som ashtanayogaen gir renses kroppen for avfallstoffer. For en rusmisbruker er dette kjærkomment. Det er en effektiv og systematisk metode. Indre organer bli aktivert og ledd og muskler strukket ut. Og når de indre organene fungerer så renses blodet. Fordøyelsessystemet kan fungere.


Det sies at alt vi opplever setter seg i kroppen. Skam, skyldfølelse, sorg bæres som en tung bør. Og rusmisbrukeren går med lutet rygg. Prøver å gjøre seg liten, usynlig. Solhilsen A og B tenker jeg er spesielt gode til å åpne opp spenningene som har satt seg rundt solar plexus, nakke og rygg.


Yoga er ingen konkurranse . Det er et fristed. Du kan komme som du er. Uansett alder, kropp eller helse. Uansett hva du har ruset deg på , eller hvor lenge.

Ta til deg det du trenger.

Ta den tiden du trenger. Vokse som menneske i takt med deg selv.

Millimeter for millimeter myknes du både på innsiden og utsiden. Samtidig som du blir sterkere for å takle de utfordringene livet gir.


May Rita

316 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page