top of page
  • ram148

Pilegrimsvandringen 2023 - del 5

Empati og Hengivenhet

I går var en lang, seig og tung etappe. Det verker i beina og vi er alle trøtte. Orkladalen er lang, men vi kom oss alle omsider til Løken Verk. Vi hadde mange gode refleksjoner rundt empati og hengivenhet. Empati er hva som utvikler oss som mennesker og en større hengivenhet til øyeblikket, hva vi gjør og i relasjonene vi står i, er hva som skaper de magiske øyeblikk i livet og bredder vår horisont til genuine opplevelser.


EMPATI – Hvorfor trenger vi det i våre liv? – Grunnstein nr. 9


Empati er den grunnleggende evnen til å sette seg inn i andres følelser. Det er en sentral del av vår menneskelige utvikling og erfaring og har mange viktige funksjoner for vår personlige utvikling, samt et godt liv. Ikke minst evnen til å utvikle et stabilt sinn. Under følger noen viktige punkter.

1. Forbedrer sosiale relasjoner: Empati hjelper oss å forstå hva andre går gjennom, noe som kan bidra til å bygge dypere og mer meningsfulle forbindelser. Dette kan styrke våre sosiale relasjoner og fremme en følelse av fellesskap og tilhørighet. 2. Fremmer vennlighet og medfølelse: Empati inspirerer oss til å vise vennlighet og medfølelse mot andre. Dette kan ikke bare hjelpe andre, men det kan også gi oss en følelse av formål og tilfredshet. 3. Reduserer konflikter: Ved å forstå hvordan andre føler, kan vi bedre løse konflikter og forbedre kommunikasjonen. Dette kan hjelpe oss å unngå unødvendig stress og fremme mental stabilitet. 4. Øker selvforståelsen: Ved å forstå andre, kan vi også lære mer om oss selv - våre egne følelser, holdninger og verdier. Dette kan bidra til vår personlige utvikling og selvbevissthet. 5. Støtter mental helse: Empati kan også bidra til mental helse. Å ha empati for andre kan bidra til å redusere stress, fremme positive følelser, og bidra til et mer positivt og stabilt sinn. 6. Fremmer større harmoni i samfunnet: På et bredere nivå hjelper empati oss å bygge mer omsorgsfulle, rettferdige, og inkluderende samfunn. Det oppmuntrer oss til å ta hensyn til andres behov og velvære, noe som er grunnleggende for sosial harmoni og felles velferd. Å utvikle empati krever praksis og tid. Det kan innebære å lytte aktivt til andre, prøve å forstå deres synspunkter, uttrykke medfølelse, og å håndtere egne fordommer. Men innsatsen er vel verdt det, fordi empati er så viktig for vår personlige utvikling, for å leve et godt liv, og for å ha et stabilt sinn.

HENGIVENHET – Hvorfor trenger gi det i våre liv? – Grunnstein nr. 10


Hengivenhet, kan defineres som en dyp forpliktelse eller dedikasjon til noe, noe større enn oss selv eller noen. Det er en verdifull kvalitet som kan påvirke vår læring og personlig utvikling på betydelige områder. Her er noen grunner til hvorfor hengivenhet er viktig i denne konteksten:

1. Selvoppdagelse: Ved å være hengiven til en interesse, hobby, yrke, eller person, kan vi lære mer om oss selv - våre styrker, svakheter, lidenskaper, og verdier. Dette kan bidra til vår selvforståelse og selvbevissthet. 2. Motivasjon for læring: Når vi er hengivne til noe, er vi mer motiverte til å lære og vokse. Dette kan drive oss til å tilegne oss nye kunnskaper, ferdigheter, og erfaringer, noe som kan bidra til vår fysiske og mentale utvikling. 3. Forståelse av andre: Hvis hengivenheten er rettet mot en annen person, kan det hjelpe oss å forstå og forstå dem bedre. Dette kan forbedre våre sosiale og emosjonelle ferdigheter, som empati, kommunikasjon, og konflikthåndtering. 4. Utholdenhet: Hengivenhet kan lære oss viktigheten av utholdenhet og tålmodighet. Når vi møter utfordringer eller motgang, kan vår hengivenhet motivere oss til å fortsette, og dette kan bidra til å bygge vår motstandskraft og mental styrke. 5. Fremmer helse: Fysisk hengivenhet, som regelmessig trening eller yoga, kan forbedre vår fysiske helse og velvære. Dette kan igjen bidra til mental klarhet og positivitet. 6. Utvikler verdier: Å være hengiven til en sak eller et ideal kan hjelpe oss med å utvikle og forsterke våre verdier, som integritet, medfølelse, og altruisme. 7. Fostrer indre ro og tilfredshet: Hengivenhet, spesielt i en åndelig eller meditativ kontekst, kan fremme indre ro og tilfredshet. Dette kan bidra til mental stabilitet og velvære. Så, hengivenhet er en dyptgripende kraft som kan påvirke oss på mange nivåer - fysisk, mentalt, emosjonelt, og åndelig. Det kan gi oss muligheter for læring, vekst, og selvoppdagelse, og kan berike våre liv på utallige meningsfulle måter.










13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page