top of page
  • ram148

Uten handling. Ingen forvandling!


Min yogareise startet i 2018, mens jeg var i rusbehandling. Jeg hadde hørt historien om hvordan den tidligere fribryteren Diamond Dallas Page, hjalp to av sine kolleger ut av rushelvetet, ved hjelp av yoga. Dette ga ingen mening i hodet mitt. Er ikke yoga bare noen gymnastikkøvelser? Hvordan kan det å stå med benet strakt ut til siden, være til hjelp? Jeg ble nysgjerrig på dette, og da jeg ble invitert med på en yogatime, bestemte jeg meg for å prøve. Lite ante jeg at det skulle forandre livet mitt.


Så hvordan kan yoga være til hjelp for rusavhengige? Min egen erfaring er at yoga lærer oss å bli kjent med oss selv på en ny måte, enn det vi rusavhengige er vant med fra før. Da jeg ruset meg, handlet alt om å skaffe den neste dosen. Det var viktigere enn alt annet. Hver eneste dag var en jakt etter penger til rusmidler. Ofte gikk det på bekostning av familie, jobb, og venner. Det brydde jeg meg ikke om, bare jeg fikk det jeg trengte.


En slik hverdag fører til at vi rusavhengige utvikler et litt for stort ego. Alt handler om meg, meg, meg og i beste fall oss. På veien mister vi lett empati og kjærlighet til andre mennesker. Ikke minst, mister vi oss selv!


Etter min aller første yogatime, kjente jeg på noe som jeg aldri hadde kjent på før. Jeg husker at jeg satt på sengen min, og kjente en svak skjelving i kroppen. Jeg forstod ikke dette helt, da vi kun hadde gjort noen enkle avspenningsøvelser. Vi hadde jo ikke brukt krefter, så hvorfor denne skjelvingen?


Samtidig kjente jeg også på noe som kan beskrives som en nærmest euforisk følelse. Jeg hadde lyst til å bare grine. Det var i det øyeblikket jeg forstod at det var noe spesielt med yoga. Jeg ville ha mer. Og mer ble det. Jeg kom stadig mer og mer i kontakt med meg selv, og jeg erfarte hva det ville si å virkelig slappe av. Kjenne på en ro som jeg aldri hadde erfart tidligere.


Etter hvert begynte jeg å studere klassisk Ashtanga Yoga, og det var da ting på alvor begynte å skje. Ved å lese om filosofien, forstod jeg mer om hva yoga virkelig handler om. Det handler om å forstå hvordan sinnet vårt fungerer, og hvordan vi gradvis kan endre våre negative mønstre. Med andre ord lærer yoga oss hvordan vi kan bli en bedre utgave av oss selv.Det har skjedd store endringer i mitt sinn, etter at jeg begynte med yoga. En av de viktigste endringene, er at jeg endelig har lært å observere meg selv, mitt sinn og mine rastløse tanker. Før var jeg konstant sint. Sint på hele verden. Min misnøye var alltid noen andres skyld. Du kan si at jeg så på omgivelsene mine gjennom en kikkert. På utkikk etter noe der ute, som jeg kunne legge skylden på. Slik er det ikke lenger. Kikkerten er byttet ut med et speil. Yoga har lært meg at måten jeg betrakter omgivelsene mine, er en refleksjon av hvordan jeg betrakter meg selv. Det var aldri omgivelsene som var problemet, det var meg!


Det jeg prøver å si, er at ved å endre din indre verden, endres også våre perspektiver på den ytre verden. Jeg nevnte tidligere at vi rusavhengige utvikler et stort ego. Vi handler kun med tanke på oss selv, og hva vi kan få ut av det. Et viktig verktøy som yoga lærer oss, er å utføre handlinger, uten å forvente å få noe tilbake. Å utføre en riktig handling for å tjene noe annet enn deg selv, er en fantastisk måte å endre våre egoistiske mønstre. I min egen tilfriskning, har dette vært helt essensielt.

Det er hevet over enhver tvil at yoga kan være et viktig verktøy i en tilfriskningsprosess. Det er vi i BITR levende eksempler på. Vi vet at det er mulig, for vi har erfaringen. Veien er lang, men med en solid støtte i Yoga, gode daglige rutiner og et klart fokus, vil man lykkes. Uten handling, ingen forvandling 🙏
472 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Karina Meling
Karina Meling
May 03, 2021

Takk for at du deler din yoga historie.

Det er en fin reise vi er på alle sammen, med yoga <3 lykke til på veien.

Stor hilsen fra Karina.

Like
bottom of page